Boganmeldelse af Jeannette Wallls “Utæmmet liv“, forlaget Hr. Ferdinand
Udgivet d. 7/10-12, 326 sider |
Så har jeg læst denne fantastiske bog. Desværre. Og dét fordi, jeg nu ikke har den store oplevelse til gode.
Det er Jeannette Walls anden bog på dansk -den første hed “Glasslottet” og var også helt fantastisk – du kan se anmeldelsen af den her.
Du behøver ikke at have læst den ene for at læse den anden.
“Utæmmet liv” handler om forfatterens mormor, den absolut beundringsværdige – men også hårde – Lily Casey Smith.
Hun bliver født i 1901 i en jordhule (!) i Texas.
Forældrene er fattige, faderen slider trods sine forkrøblede ben med at opdrætte og tilkøre/ride hestespand. Moderen synes sig for fin til hårdt arbejde, så Lily lærer tidligt at knokle på.
Allerede som 5 årig hjælper hun faderen med at tilride hestene – og opnår en viden og kunnen, der kommer hende til gavn senere.
Da jordhulen under en oversvømmelse styrter sammen, bliver familien hjemløse. Men heldigvis opgiver den nærmeste nabo ævred, da hans hus styrter sammen fordi fundamentet skylles bort. Han rejser tilbage til
Cleveland og familien bygger sig et hus af hans rester.
Faderen underviser selv børnene dagligt, og Lily ønsker brændende at gå rigtigt i skole.
Da hun bliver 12 kommer hun til Santa Fe på en katolsk kostskole.
Nonnerne advarer hende om hårdt slid – men da Lily er vant til det, der er værre, betragter hun nærmest opholdet som ferie.
Desværre bliver det en kort fornøjelse: Faderen har ikke råd til at betale skolepenge længere – og Lily bliver kaldt hjem.
Hun er foruden bidt af en gal hest, også vild med lærdom og ønsker at blive lærer.
Og som 15 årig rider hun af sted på sin pony. 800 km til Arizona til sit første lærerjob!
Jeg kunne i virkeligheden genfortælle hele bogen. Den sidder nemlig stadig i mig. Men det ville være uretfærdigt for dem, der endnu ikke har læst den.
Lilys liv er aldrig kedeligt.
Hun har forskellige vikariater forskellige steder i USA, sine egne meninger om hvad der er rigtigt og ej – og ikke bange for at give udtryk for disse meninger.
Men vi er jo i USA i starten af den 20. århundrede – der tilkendegav kvinder ikke bare deres meninger ustraffet. Og derfor bliver hendes ungdom – ja hele hendes liv faktisk – temmelig omskifteligt.
Hun bliver gift flere gange, har en række jobs, tager flyvetimer og kommer til Chicago.
Det er en helt fantastisk bog, som giver et godt (og grumt og dejligt) billede af det gamle Amerika og dets indbyggere. Om cowboys og indianere, bymennesker, udvikling, depressionen i 30’erne.
Og ikke mindst af Lily Casey Smith, som jeg godt gad have mødt.
Så nu må du af sted til din nærmeste boghandler! Købe denne vidunderlige bog og husk nu: Bøger køber man hos boghandleren – så længe der er nogen!
Rigtig god fornøjelse:-)