Boganmeldelse: “Gode naboer”

Boganmeldelse af Ryan David Jahns “Gode naboer”
Udgivet 29.9.11, 310 sider

Jeg var så heldig at vinde denne bog på forlagets julekonkurrence på Facebook. Jeg har tit kigget på den og haft lyst til at læse den. Og det har jeg så gjort.

Med stor fornøjelse. Nej… fornøjelse er det forkerte ord – der er intet fornøjeligt over denne bog – udover den ved at læse den.

Den er grum. Og baseret på en virkelig historie, om en ung kvinde, der i 1964 bliver myrdet foran sit hjem i et lejlighedskompleks i Queens, USA. 
Angiveligt var 38 personer vidne til overfaldet – ikke en eneste greb ind.
Inspireret af denne sag har forfatteren Ryan David Jahn (som i øvrigt lige har udgivet sin 2. bog på dansk “Jagten” som har fået vildt flotte anmeldelser) skrevet denne roman. Som er skræmmende men også smuk.
Bogen starter med Kats tur hjem fra arbejde på en bar en sen nat. Hendes bil er punkteret – men det bliver værre endnu. På vej hjem lægger hun mærke til de få andre biler i trafikken – dem og deres førere møder vi senere i bogen. Det hele flettes så fint sammen og alle historierne hænger sammen på forunderligste vis.
For der er flere historier.
Hun overfaldes, da hun er på vej fra bilen og ind i sin lejlighed. I andre kapitler møder vi Frank, som forlod parkeringspladsen da hun kom kørende.
Frank er sort (det var stadig ikke uproblematisk i 1964), hans kone hvid, og hun er bange for at hun netop har dræbt et barn i en klapvogn, da hun var på vej hjem fra aftenvagt på hospitalet.
Der er Patrick, som bor sammen med sin meget syge mor; det eneste han laver med sit unge liv er at passe hende. Men nu har han fået indkaldelsespapirer til hæren.
Der er Peter og Anne, der netop har haft deres første partnerbytteaften. Diane, der sidder og venter på at hendes mand kommer hjem, duftende af en anden kvinde.
Thomas, der sidder med en pistol parat til at begå selvmord.
Alle disse mennesker hører Kats skrig. Kigger ud ad vinduerne og ser overfaldet. Men gør intet.
Den usympatiske og korrupte politimand Alan Kees. Ambulanceføreren David med egne lig i lasten.
Og morderen.
Alt i mens kæmper Kat for livet. Vi følger hendes forfærdelige kamp for overlevelse mens vi følger naboernes liv.
Gode naboer er de ikke.
Bogen er gribende og skræmmende. Et psykologisk drama som absolut ikke er en feel-good sag.
Bare fantastisk god.
Læs den!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.