Boganmeldelse: Eleanor og Park

Anmeldelse af Rainbow Rowells “Eleanor og Park”, 
Kan du huske din første forelskelse? Hvis ikke – så kommer den til dig igen, når du læser denne helt og aldeles vidunderlige bog.
Handlingen udspiller sig i 1986, dengang der var kassettebåndafspiller og walkman og man hørte The Smiths, U2 og Dead Kennedys.
Dengang der ikke var sms’er. e-mails og Facebook, dengang man sad klistret til forældrenes fastnettelefon i håb om, at ens elskede ringede.
Hvor det ikke var så let at komme i kontakt med hinanden.
Hovedpersonerne er – som titlen – Eleanor og Park, to16-årige i Omaha, USA. Vi hører historien fortalt skiftevis gennem de to.
Eleanor bor med sin horrible stedfader, sin filmskuespillerindesmukke mor og et hav af søskende, i et lille uhumsk hus i et dårligt kvarter. 
Alle børnene deler et lillebitte værelse, døren til toilettet er fjernet og de har hver deres privatliv i en lille æske. Stedfaren Richie er en tikkende bombe, han drikker og ryger hash “Men man kunne ikke nyde, at han var i godt humør, for det var den slags godt humør, der grænsede lige op til et dårligt”. 
Han er voldelig og styrer hele hjemmet med frygt og rædsel.
Vi møder Eleanor, da hun kommer tilbage efter at have været sendt væk et år. Eleanor er lidt for stor, for fattig og for rødhåret. Og allerede den første dag, hun stiger på skolebussen til den nye skole, starter mobningen. 
Men hun kommer til at sidde ved siden af Park, og det kommer til at ændre hendes liv fuldstændig.
Park er “gul” halvt koreaner og musik og tegneserienørd. Hans status er bedre end Eleanor, og de to forelsker sig. Først bryder de sig ikke det mindste om hinanden, men på de lange busture til og fra skole, nærmer de sig langsomt hinanden. Og hele det dér spirende forelskelseshalløj er så fint beskrevet, at man ryger direkte ned ad Memory Lane, og er pludselig selv i 1980’erne og forelsket. 
Men.
Samtidig med at jeg blev så grebet af deres kærlighedshistorie og nærmen sig hinanden, kunne jeg også ane en ubehagelig følelse i maven. Eleanors hjemmeliv er så kaotisk, at det bare ende galt.
Udkommer 4. marts 2014

En skøn, skøn bog, jeg kan anbefale til alle, der nogensinde har været forelsket. Især hvis du var ung i 1980’erne.

Køb den, lån den – jeg er ligeglad, bare du læser den! Desværre må du vente til den udkommer d. 4. marts 2014 – men så har du noget at glæde dig til 🙂

Du kan købe bogen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.