Boganmeldelse: “Den usynlige vogter”

Anmeldelse af Dolores Redondo “Den usynlige vogter”, 
forlaget Hr. Ferdinand
Udgivet d. 19/2-15, 440 sider
Kan købes her

Denne første bog i “Baztán” serien er en bog, der ikke sådan er lige til at glemme.

Det er en ret utraditionel krimi, der foregår i Baztán dalen i Baskerlandet. 
Amaia Salazar er politikommisær og leder efterforskningen, da liget af en ung pige findes og jagten på morderen går ind. Hun kommer derfor tilbage til landsbyen Elizondo, hvor hun er født og opvokset, og vi præsenteres for hendes mildest talt mærkelige familie. Forældrene er døde, men de to søstre og den gamle tante lever stadig. Den ene søster lever sammen med (og forlader) en alkoholiseret dovenlars, den anden er skilt fra sin mand og leder byens berømte bageri, som ejes af hele familien. Tanten lægger tarotkort og ved ting, hun ikke har fået fortalt.
Det står hurtigt klart, at der er tale om en seriemorder. Opklaringen går langsomt men støt fremad.
Landsbyen er en slags tidslomme, hvor tro og overtro, myter og historier trives. Blandt andet myten om Basajaun, som er en over to meter høj, menneskelignede skikkelse der bor i skovene, er sejlivet og flere mener at have set ham. Sladderen gør ham til gerningsmanden, da det kommer frem, at der er fundet hår ved ligene, der ikke stammer fra et menneske.
Det er meget interessant og lærerig læsning! Myter og overtro møder moderne forskning.
Samtidig springer bogen tilbage i tiden, til Amaias barndom, og vi får en forklaring på hendes søvnbesvær og tilbagevendende mareridt.

“Ainhoa Elizasu var basajaun’ens andet offer, selv om pressen på det tidspunkt endnu ikke omtalte morderen sådan. Det var først lidt senere, da det kom frem, at der rundt om ligene var blevet fundet dyrehår, hudrester og nogle mærkelige spor, der ikke så ud til at stamme fra et menneske. Desuden syntes en dyster renselsesceremoni at have fundet sted. En ældgammel ond, jordisk urkraft havde mærket disse unge pigers kroppe: Deres tøj var flænset i stykker, kønsbehåringen var barberet af, og hænderne var anbragt i en jomfruelig stilling.”

En meget interessant krimi, anbefales til dig, der trænger til et frisk pust i krimilæsningen.
Jeg glæder mig til 2. bind udkommer i oktober!
Rækkefølge:
  1. Den usynlige vogter
  2. De glemte børn (forventes udgivet 8/10-15)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.